michel-leonie-nova-senn.reismee.nl

De Hoop Nature Reserve

Vandaag vanuit Spier naar De Hoop Nature Reserve. De kids sluiten Spier nog even af met een rondje in het golfkarretje. Het personeel vindt de kinderen net zo leuk als andersom, dat is wel duidelijk! Voordat we echt op weg gaan naar De Hoop rijden we eerst naar Hermanus. Hier hebben we een whale watching excursie geboekt bij Southern Right Charters. De kids worden in hun zwemvesten gehesen en luisteren net als de andere gasten mee naar onze whale watch gids, die echt vol enthousiasme en met volgens mij een zes dubbele vorm van ADHD van alles vertelt over deze dieren. Op de vraag of iemand wel eens een olifant in het echt gezien heeft schieten Nova en Senn met hun handen de lucht in. Deze vraag verstaan ze dus in het Engels. De walvissen die we hopen te gaan zien zijn minimaal 18 meter lang en er passen wel 8 olifanten qua gewicht in 1 walvis van 18 meter. Voordat we de boot op gaan prent ik de kids in dat ze moeten meebewegen met de boot omdat ze anders zeeziek zouden kunnen worden.

Zodra we varen merken we dat de zee behoorlijk ruig is! Ik kijk naar Nova en die zit letterlijk met de grootste big smile die ik überhaupt ooit van haar heb gezien triomfantelijk op de tafel naast de schipper. Ze geniet enorm van deze tocht en wiebelt letterlijk met het deinen van de boot mee. Senn moet duidelijk even wennen aan het gewiebel, maar zodra onze ADHD man knetterhard en vol enthousiasme begint de schreeuwen dat er Brydes Whales te zien zijn, is ook hij om. Er is er niet 1, maar er zijn wel 6 verschillende zeer zeldzame walvissen naast en om de boot heen. Ook de bemanning is dolenthousiast en direct met drones in de weer. De man die de drone bestuurd laat Senn meekijken en zegt dat hij al 10 jaar dagelijks op de boot zit maar dit nog nooit gezien heeft. Terwijl hij het zegt springt er 1 uit het water, ook dit heeft hij nog nooit gezien. Terwijl we van dit spektakel genieten wordt er geschreeuwd dat er aan de andere kant ook Southern Right Whales te zien zijn. De schipper noemt het uitzonderlijk dat we zoveel zien. Tegelijkertijd wordt de zee ruiger en zie je de overige passagiers met bosjes naar beneden afdalen omdat ze kotsmisselijk oftewel flink zeeziek zijn. Senn zit lekker op de schippers stoel totdat ook hij ineens zegt dat hij misselijk is. Hoppa ook maar naar beneden dan... Omdat het er zo vol zit met mensen met zakjes moet ik op mijn knieën gaan zitten bij Senn en daardoor wordt ik ook een inimi beetje misselijk. Senn is er uiteraard binnen 2 minuten weer vanaf, ik heb echter nog 10 uur last gehad van zeeziek misselijkheid bleghhhh. Wat een super uitje was dit zeg!

Op naar Dutchies Beach Restaurant om even lekker wat te eten, hier zijn we in 2017 al met Nova geweest en hebben toen heerlijk gegeten (en Nova geschommeld) bij dit restaurant met Nederlandse eigenaren. Helaas blijkt Dutchies dicht wegens een verbouwing dus zijn we helaas genoodzaakt om verder te rijden. Het is inmiddels 14:30 uur en dus behoorlijk hongerig als we stoppen bij The Zesty Lemon, een ontzettend leuk plekje dat eigenlijk al dicht is voor de lunch. We vragen of we dan wellicht wat home made gebak mogen meenemen. Dit mag maar we mogen het ook daar even op eten, vriendelijk als vrijwel alle Zuid-Afrikanen zijn die we op onze reizen tegenkomen. Werkelijk de lekkerste taart die we ooit gegeten hebben! Hierna rijden we via Bredasdorp waar we boodschappen halen naar De Hoop Nature Reserve. Dit ligt aan de zuidkust in de provincie West Kaap van Zuid-Afrika. Het reservaat op land is 340 km2 groot en sluit aan op een marine reservaat van 5 km breed in de Indische oceaan dat bekend staat om zijn walvissen. We kunnen hier dan ook vanaf het strand de walvissen waarnemen. Ze zijn hier zo goed te zien omdat ze in bescherming van de kust hun kalveren komen werpen. Naast de walvissen zijn hier ook bontebokken, bergzebra’s, elanden, baboons en veel vogelsoorten. Verder bestaat het gebied uit een ongerept strand en zogenaamde fynbos vegetatie. De Hoop is erkend als werelderfgoed door UNESCO.

Doordat we zo zuidelijk zitten en het in Afrika winter is, is het best redelijk koud in de avond, ’s nachts en 's ochtends. Het huisje is gebouwd in oude Kaapse stijl, heel sfeervol dus maar van binnen redelijk basic. De bedden zijn gelukkig wel prima en bovendien voorzien van elektrische dekens, koud zullen we het 's nachts in ieder geval niet hebben! We genieten gedurende de dagen in De Hoop 2 keer van het strand bij Koppie Alleen (hier spotten we veel walvissen) en zijn we ook echt letterlijk en figuurlijk alleen. Het is onwijs rustig doordat de Zuid-Afrikanen geen vakantie hebben. Ook zoeken we schelpen met de kinderen! En wat voor schelpen!!!

Ook maken we een heerlijke wandeling over de kliffen langs de zogenaamde "vlei" en maken we een boottocht op diezelfde vlei… De boot voer letterlijk 2km per uur en ging voor zowel mij als de kinderen veeeel te traaaag... Na een klein halfuurtje hebben wij ons laten afzetten en is Michel in zijn eentje met de gidsen verder gegaan! Dit was een bird watching activiteit… Niet ons pakkie an, wel die van Michel! De laatste avond eten we eens niet in het goede restaurant maar gooien we zelf de braai aan om het vlees dat we bij Spier gekocht hebben op te maken, echt weer genieten! We hebben een heerlijke tijd gehad in De Hoop, genoten van de mooie natuur, de walvissen in de oceaan, de struisvogels, bontebokken, elanden en zebra's rond de huisjes, het lekkere eten in het restaurant en de speeltuin. Kortom, we hebben 3 dagen genoten en zijn blij dat we deze bestemming aan ons reisschema hebben toegevoegd! Op naar Franschhoek!!

R8et Sp.

Weer heel veel gedaan en weer mooi verwoord,nog heeeel veel plezier

Joke

Wat een gaaf verhaal en zoveel walvissen gezien prachtig!!!

Eveline

Ik blijf genieten van jullie verhalen! Veel plezier nog!

Trudi

Weer een geweldig verhaal en wat een belevenissen.

Wout

Nog veel plezier en nog bedankt voor weer een mooi verhaal

Lijneke

Geweldig weer...zeker het stuk over de wailwaching....indrukwekkend he als je ze zo dichtbij ziet.denk dat de kinderen net zo genieten als de ouders...fijn..maar moeten dus met zijn allen op Engelse les???die kids pikken alles zo snel op.veel plezier..benieuwd naar de volgende etappe...veel plezier nog.xxxxxx

Mirjam

Heerlijk verhaal om te lezen in mijn pauze! Wat n mooie dingen maken jullie mee, alsof al die jaren worden ingehaald!

Riet

Wat een belevenis weer voorjulkieen de kinderen
Heerlijk weer om jullie verhaal te lezen
Op naar jullie volgende avontuur